Gå til hovedindhold
Prøv en bog
Find bøger
Log på
Skole- og Studieservice
Hjælp
Temaer
Lyt
Sortér efter
Nyeste
Ældste
USA i krise
Virkeligheden overgår til tider fiktionen, og måske derfor, kan det være tillokkende at dykke ned i fiktionens vilde og hæsblæsende scenarier, der trods alt er fiktive. Som optakt til det amerikanske præsidentvalg har jeg fundet et udvalg af spændingsromaner og fagbøger, der beskæftiger sig med et USA i forskellige former for kriser.
Livet i et kloster
Klostre, nonner og munke. Bare ordene sætter gang i tankerne om, hvordan livet former sig for mennesker, der lever uden for den verdslige verden til fordel for det religiøse fællesskab. Herunder finder du både romaner og virkelige beretninger om livet i et kloster.
Dyrene omkring os
Når vi er i naturen, giver den os en særlig ro, selvom oplevelserne ofte akkompagneres af et fascinerende lydspor. Jeg bliver glad, når jeg ser de små sorte øer af blishøns i Præstø Fjord samle sig, så de kan holde varmen og holde sammen mod ydre farer som havørne. Den samme følelse af glæde og kærlighed til naturen, og dyrene omkring os kan man genfinde i bøgerne her.
Skulle det nu være sjovt
Humor er sandelig ikke for sjov. Når den ene ler, græder den anden. Men selvom du måske ikke klukler af det samme som mig, så kommer her et lille udvalg af bibliotekets nyeste lydbøger fra humorhylden.
Brasilien – barskt og berusende
Brasilien er det femte største land i verden. Det udgør næsten halvdelen af hele Sydamerika og er 200 gange Danmarks størrelse. Brasilien har vundet VM i fodbold fem gange og holder verdens største og helt igennem fantastiske karneval.
Søromaner
Hey ho og en hel flaske rom … eller en hilsen til søens folk. Søromaner eller søens folk, har intet med en sø at gøre. Det er havets barske væsen, der gør sig gældende. Søslag og krige, de vejrbidte fiskere, rigtige mænd, der kæmper for Gud, konge og fædreland og ikke mindst brød på bordet. Det er det, det handler om i disse søromaner.
Læger i litteraturen
Læger hjælper os i livets sværeste og mest dramatiske situationer. De er tæt på liv og død, og deres viden fascinerer. Det er måske derfor, at de ofte optræder i litteraturen. Vi finder dem i alt fra de romantiske lægeromaner til de mest uhyggelige thrillere. Som for eksempel i Dr. Jekyll og Mr. Hyde, hvor de indtager både rollen som helten og skurken.
Romaner om historiske personer
Der bliver i disse år skrevet mange historiske romaner, og en stor del af dem har en virkelig person som hovedperson. Ofte består en del af det øvrige persongalleriet også af virkelige personer med en relation til hovedpersonen. Forfatteren har brugt sin kunstneriske frihed til at fylde detaljer og dialog ind i bogen og det gør historien mere levende og vedkommende for os nutidsmennesker.
Hyggekrimier
Ordene hygge og krimi sat sammen virker temmelig modstridende. Men de fortæller, at det er en krimi, hvor volden ikke er så udpenslet og sadistisk, at man ikke kan læse bogen, når man er alene hjemme.
Samtalebøger
Samtalebøger er bøger, der bygger på og gengiver samtaler mellem to eller flere mennesker og gerne af den kendte slags. Der er sjove, intellektuelle og dybe samtaler, men de fleste kredser om lidt af det hele.
Australien - Down under
Australien er en kæmpemæssig landmasse, som i sig selv er et kontinent plus Tasmanien og flere tusind øer omgivet af det indiske ocean, Sydhavet og Stillehavet. Nationen strækker sig over tre tidszoner og tre klimazoner og hører stadig under den britiske krone.
Nordisk Råds litteraturpris
Litteraturprisen blev uddelt første gang i 1962. Formålet var at øge interessen for nordisk litteratur, samt at fremme det nordiske kulturfælleskab. Prisen gives til et skønlitterært værk, skrevet på et af de nordiske sprog af en nulevende forfatter, og skal leve op til høje litterære og kunstneriske krav. Ud over æren modtager vinderen 300.000 kroner.
Dagbøger
Der er sikkert mange grunde til at skrive dagbog. For nogle er det et sted, man kan betro sine hemmeligheder og få afløb for sine følelser. Andre skriver begivenheder ned for at kunne huske dem. Sikkert er det, at man bliver klogere på et menneske ved at læse personens dagbog, og at blive inviteret ind i det inderste. Og så er der romanerne, der bliver skrevet som dagbøger. De kan føles pinligt ærlige.
Perlende Persien
Mange litterære perler når aldrig vor kønne, flade, lille danske jord, dog har vi været så heldige at blive bjergtagede af et par af de iranske. Læs om dem her og find andre bøger om og fra Iran som engang hed Persien.
Arktiske eventyr
Eventyrlystne individer har til alle tider søgt de geografiske grænser for den menneskelige formåen. Højt mod nord kan man fremhæve de store arktiske ekspeditioner, der særligt fandt sted i 1800-tallet og starten af 1900-tallet. Målet var kortlægning af de svært fremkommelige egne og videnskabelige undersøgelser. Men også ønsket om at finde sejlruter eller underlægge sig det øde land.
Tid til langsommelighed og stille eftertanke
Stress og jag er blevet et grundvilkår for mange. Læs her en række bud på, hvordan vi gennem stilhed, meditation og eftertanke kan finde ro og fodslag med tilværelsen.
Fra de skrå brædder og det store lærred
Gennem deres kunst har de rørt vores hjerter, måske derfor er biografierne om skuespillere så populære.
Med vand til alle sider – de danske øer
Vores ø-rige består af 405 navngivne øer, 72 er beboede. Trods omgivet af vand har vi ikke decideret national ø-litteratur (ø-kanon?) . Men vi har masser af fagbøger og skønne romaner om livet der og den særlige tilstand og stemning som øen maner frem.
Danske politikere i nutid og fortid
Efter en lang valgkamp med luftige one-liners og valgflæsk er det tid til fordybelse og refleksion. Vi giver politikerne en chance til og præsenterer en række bøger om og af politikere, hvor vi får mere at vide om personerne bag de skarpe profiler.
Prinser og prinsesser
Hvis nogen havde glemt, at vi bor i et monarki eller at kongehusene betyder noget for mange, blev de nok husket på det i efteråret 2022.
True Crime
True Crime er bøger, der handler om og beskriver virkelige kriminalsager og er en genre, der deler vandene. Enten bliver man fascineret af disse gengivelser af virkeligheden, eller også synes man, det går for tæt på. Sandt er det i hvert fald, at genren er populær, ikke kun i bøger men også i podcasts og tv-programmer.
Den amerikanske borgerkrig
I 1860’erne blev den endnu unge amerikanske nation delt i to. Nord- og sydstaterne kom i konflikt, i et opgør, der blandt andet handlede om retten til at eje slaver.
Livet under regnbuen - LGBT+
LGBT+ er en forkortelse, som bruges til at referere til alle personer, som ikke er heteroseksuelle. En forkortelse som gradvist er blevet udvidet med flere bogstaver for at synliggøre endnu flere grupper. Bogstaverne er en engelsk forkortelse, der dækker over lesbisk, bøsse, biseksuel, transseksuel med mere. Vi har fundet bøger frem fra de sidste 110 år, som alle berører LGBT+
Skoven i litteraturen
Når man træder ind i skoven under træernes kroner, kan det føles som en anden verden. Særligt om natten, hvor den før så idylliske skov bliver til en labyrint med puslen i bladene og uigenkendelige stier. Jeg har fundet bøger, der beskæftiger sig med skoven, både som et fysisk sted, men også mere billedligt, om karakterer der farer vild og forvandler sig i det grænseland, som skoven repræsenterer.
Udvalgte moderne tyske bøger
Når man nævner Tyskland, vil mange nok tænke på 2. verdenskrig eller murens fald og det afspejler sig også i litteraturen. Men vores naboer mod syd har meget andet at byde på. Her er fremhævet nogle moderne tyske forfattere og bøger, som handler om alt andet end krigen og muren.
Fra pest til corona
Så er det to år siden, at store dele af landet lukkede. Alt var forandret sagde nogle. Det er snart glemt, sagde andre. Og de havde alle ret.
Vikinger i 1000 år
De er her, der og alle vegne. Vores skibsfarende forfædre, der plyndrede Europas kyster og grundlagde handelsnetværk og kongeriger. Deres dramatiske eventyr fascinerer os fortsat, og skildres flittigt i litteraturen.
Romaner om kunstnere
Der er i de senere år kommet en række biografiske romaner, hvor handlingen tager udspring i kendte kunstnere. For eksempel Kvinde set fra ryggen af Jesper Wung-Sung, der handler om Vilhelm Hammershøis meget yndede motiv, nemlig hans kone Ida Ilsted. Hun levede et stille liv og blev mest set fra ryggen.
Hyggelige bøger fra Sverige
Sverige har det hele. Smuk natur, dygtige sportsfolk, Astrid Lindgren, Ikea, ABBA, Nobelprisen, sne om vinteren og så en masse nye feel good-romaner. Varme historier med happy ending.
Gysets mestre
Mørket trænger sig på, og hvad er da mere passende end at søge ly for blæst og regn med en uhyggelig lydbog? Oplyst af fuldmånen har jeg med min rustne gamle spade gravet en samling gruopvækkende gysere frem, som forhåbentlig kan få det til at løbe koldt ned af ryggen på enhver.
Hundens bedste ven
Menneske og hund har fulgtes ad siden tidernes morgen. Måden vi opfatter hunden på har ændret sig, men vi har hele tiden haft både glæde og nytte af hinanden.
Sære historier
Der er bøger, der bliver kaldt skæve eller smalle. Svære og sære siges de at være. Ligeså gerne kan de kaldes runde, sunde, søde eller særlige. Fortællingerne findes overalt i verden. På ofte overraskende vis bider fortællingerne fat i læserens hjerneceller og rykker lidt i smilerynkerne.
Natur i bøgernes verden
For mange år siden læste jeg en bog, der hed Sand. Den handlede om en mand, hvis hus gradvis sandede til, og det gjorde stort indtryk på mig, hvordan naturens kraft overtog mandens liv. Og det er det, naturen kan. Overvælde, forføre og omslutte en på godt og ondt.
Overtro
Engang var natten mørk. Før det elektriske lys fandt vej ind i de dunkle stuer omkring år 1900, da var det simpelthen bælgravende mørkt. Og alle vidste, at mørket var beboet af nattens væsener. Troldfolk, hekse og spøgelser rådede, og fornuftige og gudfrygtige folk blev indendørs.
At rejse …
At rejse er at leve, sådan skrev H.C. Andersen for mange år siden, og mon ikke de fleste synes, at det giver fornyet energi at komme ud og opleve andre destinationer, end dem man plejer. Og selv om man ikke selv skal på rejse, kan man altid finde berigelse i de mange rejsebøger, der på hver deres måde giver oplevelse og indsigt i forskellige lande, kulturer og mennesker.
Aliens og jordens undergang – science fiction til tiden
Når man siger science fiction, eller sci-fi, tænker mange på rumuhyrer og UFO’er, men det er mere end det. Genren omhandler næsten altid i fremtiden og foregår ofte i dystopiske samfund, hvor katastrofer og krige har ændret menneskers levevilkår. De kan også handle om utopiske samfund, hvor fred og fordragelighed tilsyneladende hersker.
Børn skriver om deres forældre
Tænk sig, at sætte sig ned og skrive om sin far eller mor. Vil det være et nøgternt portræt, en hyldest eller en kritisk beretning? I dette tema vil der være lidt af det hele, når vi dykker ned i de mange biografier, der er yderst populære. De mest populære er om de kendte.
Drømmen om Amerika
Mennesker har til alle tider prøvet at forbedre deres vilkår ved at søge nye græsgange. Skruer vi tiden et par århundreder tilbage, så var det i høj grad det forjættede land Amerika der kaldte. Millioner af mennesker fra Europa drog mod den nye verden for at søge lykken i det store land.
Liv i lyrikken
Digtere med musik i sproget folder vores ører ud. De åbner hjernekasser, og får os til at se både indad og udad. En god digter får os til at mærke livet sprælle i sjælen, men hvad ville livet være, hvis ikke det havde en klar kontrast.
Nyt fra Irland
En perlerække af nyere irske forfattere og en enkelt ældre.
Italien
Hvem er ikke fascineret af Italien? Der er maden og vinen, der er de smukke byer, der er Giro d’Italia … Og så er der alle bøgerne!
Sekter
Sekter virker dragende på mange mannesker. Her kan du både læse personlige beretninger fra mennesker, der har været medlem af en sekt og romaner, der handler om sekter.
Skagen - toppen af Jylland
Man siger, at der er et særligt lys over Skagen, det fandt kunstmalerne ud af i 1800-tallet og det synes turisterne i dag.
Krimiens historie
Englænderen Edgar Allan Poe regnes for at være detektivfortællingens fader, med sin første fortælling om den geniale detektiv Auguste Dupin i bogen Mordene i Rue Morgue fra 1841. En mordgåde som detektiven løste alene i kraft af sin rationelle tankegang og en skarp logisk sans.
Noget at grine af
Humor er noget af det, der er unikt for menneskeheden. Men humor er også individuelt. Det der får nogle til at skraldgrine, får andre til at rulle med øjnene. Nogle er til det platte, mens andre er til det mere underfundige. Her er lidt inspiration til noget at grine af, og forhåbentligt noget for enhver smag.
Slægtsromaner fra hele verden
Ophav og efterkommere. Arvestrid og hemmeligheder. Uægte børn, ukendte fædre og faderlige onkler. Politik og kærlighed, besættelse, bosættelse, kolonisering og blandede ægteskaber. Godt købmandskab, skalten og valten, drukkenskab og hor.
Young Adult – også for voksne
Young Adult eller YA er en betegnelse, der de sidste ti år er hæftet på de bøger, der udgives til unge voksne. Det er bøger, der kan læses af alle over 14 år - og som ofte har lige så mange voksne læsere som unge.
Nye danske bøger om besættelsen
Er der stadig nyt at berette om den krig, vil nogen måske spørge. Ja, mens de sidste øjenvidner siger farvel, byder besættelsen og tiden efter stadig på stof til romaner. Også fra yngre forfattere, der ikke har været i nærheden af krigen selv. I dette tema kan du finde danske titler fra de sidste 15 år. Og et par enkelte andre.
Sider
1
2
3
næste ›
sidste »
Lyt