Tema

Dagbøger

Forside fra bogen Don Juans hemmelige dagbog
Der er sikkert mange grunde til at skrive dagbog. For nogle er det et sted, man kan betro sine hemmeligheder og få afløb for sine følelser. Andre skriver begivenheder ned for at kunne huske dem. Sikkert er det, at man bliver klogere på et menneske ved at læse personens dagbog, og at blive inviteret ind i det inderste. Og så er der romanerne, der bliver skrevet som dagbøger. De kan føles pinligt ærlige.

Ældre personligheders dagbøger

Mange af de store personligheder fra ældre tid har skrevet udførlige dagbøger. Her bliver man både klogere på personen, og på den tid de levede i. Læs for eksempel H.C. Andersens dagbøger i 11 bind. De er velskrevne og ærlige, han fortæller både om lykke og fortvivlelse og også om de mange rejser, han foretog.

Man kan også læse Søren Kierkegaards Dagbøger i udvalg 1834-1846. Eller Forførerens dagbog, hvor han i fiktionens form fortæller om sin forlovelse med Regine Olsen. Bagefter kan man læse den fiktive dagbog fra Regine Olsen, hvor det påstås at Regine brød med Søren og ikke omvendt, som man ellers antager.

Der er mange flere ældre dagbøger, læs for eksempel betroelserne af Martin A. Hansen, Thorkild Hansen, Thit Jensen og Anne Frank. Alle interessante mennesker.

Nyere dagbøger

Også i nyere tid skriver folk dagbøger. De skriver måske ikke jævnligt gennem hele livet, men mere når de oplever noget særligt i en periode. Det kan være oplevelser i en krig, på en rejse eller ved en livsomvæltning.

Læs for eksempel Jeg går i min fars støvler af Julie Top-Nørgaard. Det er en fin og ærlig beskrivelse af de to år fra hendes far bliver erklæret uhelbredelig syg, og til han dør. Eller læs Vidne til krig af Lars Baggesen, der som officer var udsendt som EU-observatør i 1993 i Bosnien. Hans observationer var senere med til at få krigsforbrydere dømt ved krigsforbryderdomstolen i Haag.

I den hyggeligere afdeling er Jorden rundt på 80 dage med Michael Palin, der rejser i Phileas Foggs fodspor. Samt Hvad nu, Claus? af Claus Ahlefeldt, der omhandler to rejser til Tahiti med 36 års mellemrum.

De fiktive

Så er der endelig de fiktive dagbøger. De ældre seriøse som Blichers Brudstykker af en landsbydegns dagbog og Martin A. Hansens Løgneren. De nyere om yngre kvinders genvordigheder som Nynnes dagbog og Bridget Jones’ dagbog. Og så alt det ind imellem.

Kom med indenfor i dagbøgernes verden.

10. juli 2023

Bøger i dette tema