Tema

Arktiske eventyr

Forside fra bogen Spor over isen
Eventyrlystne individer har til alle tider søgt de geografiske grænser for den menneskelige formåen. Højt mod nord kan man fremhæve de store arktiske ekspeditioner, der særligt fandt sted i 1800-tallet og starten af 1900-tallet. Målet var kortlægning af de svært fremkommelige egne og videnskabelige undersøgelser. Men også ønsket om at finde sejlruter eller underlægge sig det øde land.

Vikinger og præster

Ser man bort fra vikingernes fejlslagne togter, som beskrives i Elisabeths Lyneborgs Den sidste nordbo, var det først dansk-norske Hans Egede, der i 1700-tallet satte fokus på Grønland i dansk kontekst. Formålet var at konvertere de tilbageblevne nordboer til protestantismen, men da de havde været døde i århundreder, skulle missionsvirksomheden i stedet ramme de indfødte inuitfolk. Kim Leine beskriver i sin serie, der starter med Profeterne i Evighedsfjorden, hykleriet blandt de fromme kristne, der i bøgerne ikke ligefrem selv lever op til de religiøse forskrifter.

Siden skulle Danmark blive en stor polarforskernation. I antologien Nordstjernen står højt kan man læse om danske søfolk og ekspeditioner i Arktis gennem 500 år.

Den vejrbidte helt

Centralt i alle arktiske eventyr står den heroiske karakter, den vejrbidte polarfarer. Blandt koryfæerne kan nævnes Knud Rasmussen, Mylius-Erichsen og Peter Freuchen. De var med til at sætte Danmark på det arktiske landkort og har tilvejebragt uvurderlige videnskabelige indsamlinger. Man kan studse over, at de færreste kender navnene på de inuitiske hjælpere, der deltog i ekspeditionerne. Deres historie fortælles i Anders Odsbjergs De uundværlige.

Knud fra Ilulissat

Knud Rasmussen blev født 1879 i Ilulissat og var særlig flittig til at indsamle inuitternes myter, der havde fascineret ham fra barnsben.  Man kan læse hans egne beretninger og rejsedagbøger, som firebindsværket Slæderejserne. Man kan også betragte ham gennem andres øjne, som i Niels Barfoeds biografi Manden bag helten, der blot er en af mange skildringer. En anden kunne være selveste Peter Freuchens biografi ”Knud Rasmussen som jeg husker ham”.

Eventyrer på glatis

Peter Freuchen selv blev født i 1886 i Nykøbing Falster og kom som ung med en af de mange ekspeditioner, hvilket stadfæstede hans kærlighed til det overvældende land mod nord. Som gammel eventyrer var Freuchen altid god for røverhistorier, og han har beskrevet sine arktiske eventyr i flere bøger, eksempelvis i Min grønlandske ungdom eller den sene Erindringer.

Fortællingerne om de arktiske egne byder på stærke personskildringer, barske forhold og beskrivelser af enestående natur. Så på med kamikkerne og afsted til de frosne vidder.

24. marts 2023

Bøger i dette tema