Læsevanskeligheder i Danmark
23. februar 2024
På denne side kan du få et overblik over viden og statistik omkring læsevanskeligheder i Danmark. Der findes ikke centrale registre over handicap i Danmark. Det vil sige, at man ikke kender det præcise antal mennesker med blindhed, stærkt svagsynethed, ordblindhed eller andre læsevanskeligheder. Nota bruger derfor statistiske beregninger for at finde frem til, hvor udbredte syns- og læsehandicap er.
Ordblindhed
Mennesker med ordblindhed har svært ved at koble bogstaver og lyde, hvilket kan give markante vanskeligheder med både læsning og skrivning.
Nota estimerer, at 5 - 7 % af den danske befolkning er ordblinde.
Man kan blive testet for ordblindhed – for eksempel med den nationale ordblindetest.
Her kan du læse mere om ordblindhed
- Ordblindhed.dk - En hjemmeside, der formidler viden om ordblindhed og tilbud og støtte for børn, unge og voksne med ordblindhed. Ordblindhed.dk er et samarbejde mellem Social- og Boligstyrelsen, Børne- og Undervisningsministeriet, Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering og Nota.
- Nvol.dk - Nationalt Videncenter for Ordblindhed og andre Læsevanskeligheder formidler viden og forskning om ordblindhed.
- Notas Ordblindeguide - Notas guide til forældre, undervisere og andre, der gerne vil vide mere om ordblindhed.
Synshandicap
Der er ingen præcise tal for hvor mange personer med alvorlig synsnedsættelse, der findes i Danmark. Men der er en klar tendens til, at alvorlige synshandicap er aldersbetingede. Medlemsgruppen stiger markant fra 60 års alderen.
Et nyere studie peger på, at omkring 32.000 danskere over 18 år har et synshandicap .
Her kan du læse mere om synshandicap
- Nota i tal - Her kan du se, hvor mange med synshandicap der er indmeldt i Nota.
- Du kan finde tal på synshandicap blandt børn på Social- og Boligstyrelsens hjemmeside.
Andre handicap
En række andre handicap udover ordblindhed og synshandicap, kan også gøre det vanskeligt at læse trykt tekst. Det kan både være kognitive og fysiske handicap.
Forskning peger desuden på, at ordblindhed kan optræde sammen med andre typer af vanskeligheder som ADHD, udviklingsbetinget sprogforstyrrelse (DLD), motorisk udviklingsforstyrrelse (DCD/dyspraksi) og talblindhed (dyskalkuli).
Her kan du læse mere om ordblindhed og andre vanskeligheder
- Når flere typer af vanskeligheder eller diagnoser optræder sammen, hedder det i fagsproget komorbiditet. På ordblind.dk kan du læse mere om ordblindhed og komorbiditet.
Danskernes læsefærdigheder
Danskernes læsefærdigheder bliver blandt andet undersøgt i tre forskellige internationale undersøgelser: PIRLS har fokus på elever på 4. klassetrin, PISA på de 15-16 årige elever og PIACC på de 16-65 årige unge og voksne.
PIRLS, PISA og PIAAC
På Børne- og Undervisningsministeriets hjemmeside kan du læse om forskellige internationale undersøgelser:
- PIRLS står for ”Progress in International Reading Literacy Study”. Den undersøger læsekompetencer blandt elever i 4. klasse.
- PISA står for ”Programme for International Student Assessment”. Undersøgelsen sammenligner 15 -16 årige skoleelever indenfor læsning, matematik og naturfag på tværs af alle OECD-lande og en række partnerlande.
- PIAAC star for ”Programme for the International Assessment of Adult Competencies”. Stor international undersøgelse af voksnes læse-, regne- og problemløsningsfærdigheder.
Indmeldelse i Nota
Du kan blive medlem af Nota, hvis du har et dokumenteret læsehandicap.
Nota giver adgang til et stort bibliotek med litteratur til fritid, uddannelse og job. Her findes der bøger i en række forskellige tilgængelige formater.