Forfatterportræt

Siri Hustvedt

Silhuet af Siri Hustvedt
Siri Hustved er én af vor tids største amerikanske forfattere og en kvinde med meget på hjerte. Hendes romaner og essaysamlinger handler om alt fra identitet og erindring til køn, kunst og psykoanalyse.

Født med en forfatter i maven

Siri Hustvedt blev født i 1955 i Northfield, Minnesota i USA af norsk-amerikanske forældre. Hun lever i dag i Brooklyn, New York og har siden 1982 været gift med forfatteren Paul Auster.

Fornemmelsen for litteraturen opstod tidligt, og allerede som 14-årig ønskede hun at blive forfatter. Det lykkedes, da hun som 23-årig fik optaget sit første digt i et litterært magasin. På det tidspunkt havde hun en B.A. i historie fra St. Olaf College og var flyttet til New York for at læse på Columbia University.

Efter at have afsluttet sin ph.d. i engelsk, helligede hun sig forfatterkarrieren, og i 1992 udkom hendes første roman Med bind for Øjnene. Romanen er en parallelhistorie til hendes eget liv dengang.

Familieliv i New York

Men det bliver romanen Det jeg elskede, der står som Siri Hustvedts gennembrudsroman. Romanen giver et kig ind bag facaden til de kreative processer og de personlige tragedier, der gemmer sig i New Yorks kunstneriske miljø. Et miljø, der byder på alt fra eksklusiv pragt til seksuel perversion og mord.

I et stort hus i bydelen SoHo i New York lever to familier som naboer på godt og ondt. Som kunstneriske og intellektuelle mennesker deler de både de store glæder og den dybe sorg.

Kvindeliv

I romanen Minder om fremtiden kommer kvinden S.H. til New York i 1978 for at skrive en roman. 40 år senere læser S.H. sin dagbog fra dengang, og reflekterer over sit tidligere liv. Minder om fremtiden er en roman, der kredser om tid, erindring, lyst og fantasi.

Sommeren uden mænd er en fortælling om tre generationer af kvinder, der alle kæmper med ensomhed, tab og seksualitet. Her er det centrale tema den fortælling vi skaber om os selv.

Omdrejningspunkter

Siri Hustvedts bøger tager ofte afsæt i virkelige hændelser, men hendes værker er ifølge hende selv hverken selvbiografiske eller bekendelseslitteratur.

De centrale temaer i forfatterskabet er identitet og det at blive genkendt og anerkendt.

Siri Hustvedt er måske ikke den nemmest tilgængelige forfatter. Men hendes bøger bliver hængende i ens bevidsthed.

30. september 2022

Bøger af samme forfatter