Forfatterportræt

Helle Helle

Helle Helle
Helle Helle er dronningen af dansk, minimalistisk litteratur, hvor budskabet står mellem linjerne. Der sker ikke så meget på overfladen, men alligevel sker der faktisk en hel del.

Jeg husker at have hørt en anmelder, der om Helle Helle sagde: ”Hun hedder Helle Helle, hun kan skrive skrive, det er bare ærgerligt, at hun ikke har noget at skrive skrive om”.

Personligt kunne jeg ikke være mere uenig. Men det viser meget godt, at Helle Helle er en forfatter, der deler vandene. Der er dem, som elsker hendes minimalistiske skrivestil, hvor budskabet står mellem linjerne, og så er der dem, som ikke kan holde det ud.

Om forfatteren

Helle Helle er født i Nakskov på Lolland i 1965. Hun tog studentereksamen fra Maribo gymnasium og læste efterfølgende litteraturvidenskab på Københavns universitet. I 1989 blev hun optaget på Forfatterskolens 2-årige uddannelse i København, hvor Poul Borum sad som rektor.

Hendes store gennembrud kom med romanen Rødby-Puttgarden, som hun udgav i 2005. Hun har efterfølgende udgivet fire romaner, som alle har modtaget store roser fra anmeldere og læsere.

Rødby-Puttgarden

Helle Helle skriver oftest om livet uden for storbyen. Flere af hendes romaner foregår på Lolland. I Rødby –Puttgarten følger vi de to søstre Jane og Tine, som arbejder på færgeoverfarten mellem Rødby og Puttgarden i 1980’erne.

Her går tiden med at sælge cremer og parfumer i færgens parfumesalg, mens kunder og kolleger bliver flittigt diskuteret. Undervejs får vi erindringsglimt tilbage til dengang deres mor levede, og man fornemmer at de bærer på en sorg. Der foregår ikke det store i romanen, men alligevel formår den at gøre indtryk.

Tilbage til Rødby

I Helle Helles seneste bog, med den korte titel ”de”, befinder vi os igen i 1980’ernes Rødby. Titlen refererer til bogens to hovedpersoner. En 16-årig gymnasieelev og hendes syge mor. Selvom moren er syg og ryger ind og ud af hospitalet, så vil hun ikke lade det fylde for meget i sit forhold til datteren. De taler i stedet sammen om dagligdags gøremål og den sidste nye sladder fra gågaden.

Det kan lyde overfladisk, men man fornemmer også en rørende varme og forbundethed mor og datter imellem. På den måde kan man sige, at bogen i virkeligheden er en slags moderne kærlighedshistorie mellem mor og datter.  

Helle Olsen

Helle Helle bor syd for Sorø med sin ægtemand. Hun blev døbt Helle Olsen, men tog senere sin oldemors efternavn Helle, hvilket gav hende det karakteristiske dobbeltnavn. I 2012 modtog hun De Gyldne Laurbær for romanen Dette burde skrives i nutid.

Har du ikke allerede har stiftet bekendtskab med Helle Helle, så er der altså rig mulighed for det her.

27. marts 2019

Bøger af samme forfatter