Forfatterportræt

Thit Jensen

Thit Jensen var kompromisløs, slagfærdig og ikke mindst modig. Hun blev kendt for sine mange kontroversielle holdninger, mens hendes bøger sjældent faldt i anmeldernes smag.

Barndommen i Himmerland

Thit Jensen blev født i 1876 i Farsø. Hun var den første pige i børneflokken, der også talte hendes berømte bror Johannes V. Jensen.

Hendes far var dyrlæge i byen, og blev af Thit beskrevet som en særling, der var meget begavet og åndrig, men også brokkende, vred og vanskelig at bo i hus med. Faderen var en eminent fortæller, der inspirerede med sine historier. Moderen var en stærk kvinde, der bl.a. nægtede at gennemgå det ritual, hvor præsten skulle rense kvinder for urenhed efter en fødsel.

Det var altså i et hus med store personligheder, fortælleglæde og masser af skærmydsler, Thit voksede op.

Thit Jensen bliver forfatter

I 1902 flyttede Thit til København. Hun var fattig som en kirkerotte, men lykkelig som aldrig før, da hun nu kunne forfølge sin drøm om at blive forfatter. Efter mange mislykkede forsøg på at få udgivet sine bøger, debuterede Thit endelig i 1903 med romanen To søstre.

Herefter udgav hun en række bøger, blandt andet romanen Gerd, der handler om en præstedatter, der river sig fri fra omgivelsernes forventninger. Thit Jensen beskriver gennem Gerd sin egen frigørelse fra familien og den stereotype opfattelse af, hvordan man kan og skal agere som kvinde. Hun er dog især kendt for sine historiske romaner, f.eks. Valdemar Atterdag og Stygge Krumpen.

Ægteskab og erotik

Den 11 år yngre Gustav Fenger blev Thits ægtemand i 1912. Kærlighed, erotik og ægteskab optog hende meget. Hvordan man kan bevare sig selv, selvom man indgår en pagt med et andet menneske. Ægteskabet gik dog senere i stykker på grund af utroskab.

Romanen Den erotiske hamster er fortællingen om bruddet mellem Thit og Gustav. Den var skandaløs, men læserne slugte alt råt og den solgte godt.

Kvindefrigørelse

I 1920’erne blev skriblerierne lagt på hylden til fordel for kvindebevægelsen, hvor Thit Jensen var en stærk stemme i kampen for mere magt til og bedre vilkår for kvinder. Hun havde en skarp og maskulin fremtoning, der provokerede folk. Hun var første kvinde i Danmark, der på den måde skubbede til patriarkatet. Hun dannede tilmed Foreningen for seksuel oplysning, der kæmpede for at begrænse antallet af fødsler.

Forholdet til Johannes V. Jensen

Som unge var Johannes og Thit tæt knyttede til hinanden og delte drømmen om at blive forfatter. Senere gik det galt. Gennem en årrække havde de flere opgør om blandt andet kønsroller og moral. Det endelig brud kom i kølvandet på Johannes’ forlovelse med sin nylig fraskilte kusine, som han i årevis havde haft en affære med. Johannes og Thit havde ingen kontakt som voksne og omtalte sjældent hinanden.

Thit Jensen døde i 1957, 81 år gammel, men billedet af den slagfærdige forfatter, der slog fra sig og fik sine slag, står stadig.

22. august 2011

Bøger af samme forfatter