Kerstin Ekman
Forfatterens baggrund
Kerstin Ekman er vokset op i den lille svenske stationsby Katrineholm. Hun er født i 1933. Faderen var værkfører og moderen hjemmegående. Hun er enebarn og var en sart og begavet pige, der havde lært sig selv at læse og regne, inden hun startede i skolen. Hun blev student i 1952 og har en magistergrad i litteraturhistorie fra universitetet i Uppsala fra 1957.
Efter studietiden har hun arbejdet med film og hun har undervist i en årrække.
Efternavnet Ekman har hun fra sit første ægteskab, som kun holdt i få år. Hun er gift igen, har aldrig selv fået børn, men har adopteret en dreng. Hun boede i mange år i en lille by i Jämtland, som er et skovrigt område nær den norske grænse.
Forfatterskabet
Kerstin Ekman er en centralt placeret forfatter i det svenske kulturliv. I 1978 blev hun medlem af Det svenske Akademi. Kun to kvinder før hende havde haft en plads der. Hun forlod i øvrigt Akademiet i 1989 i protest over dets manglende afstandtagen over for det iranske præstestyres mordtrussel mod forfatteren Salman Rushdie.
Kerstin Ekman er vokset op med Biblen. Det gør ikke hendes forfatterskab religiøst, men hun bruger bevidst både bibelske fortællinger og navne og andre kulturers religiøse myter i sine fortællinger.
Centralt i hendes forfatterskab står kvinderne. Det er kvinderne, der binder tiden sammen ved at fortælle historierne videre til børnene. Kærligheden og sammenholdet er også centrale elementer. Hos Kerstin Ekman er det menneske, der er faldet ud af fællesskabet og dermed af kærligheden, altid et stakkels og fortabt menneske.
Romanerne
Kerstin Ekman debuterede som forfatter af kriminalromaner i 1959. Hun skrev en række regelrette krimier, men skiftede genren ud med en mere kompleks litteratur efter at have været gennem en personlig krise. Krisen medførte, at hun blev skilt og flyttede fra universitetsbyen Uppsala og ud på landet.
Hendes nationale gennembrud kom med de fire romaner, som kaldes Kvinderne og byen. Den første i serien er Hekseringene, der udkom på dansk i 1977. Med kvindernes og børnenes blik får vi historien fra industrialiseringen til nutiden, fra 1870-1980. I de fire romaner hører vi historien om storstrejker, hungeroprør, kvinders valgret, to verdenskrige, velfærd og rodløshed.
I 1994 fik Ekman Nordisk Råds Litteraturpris for romanen Hændelser ved vand. Denne roman blev hendes internationale gennembrud. Romanen foregår i et lille isoleret samfund ved en sø med det dystre navn Svartvattnet. Det er en tilsyneladende realistisk samfunds- og spændingsroman, men den er også et indlæg i debatten om, hvordan vi behandler naturen og dermed os selv.
Guds barmhjertighed fra 1999 er første del af trilogien Ulveskindet. Endnu engang er et lille samfund ved Svartvattnet udgangspunkt for handlingen, hvor jordemoderen Hillevi er den centrale person.
Kerstin Ekmans seneste roman udkom i Sverige i 2011 og på dansk i 2012. Titlen er Grand final i gøglerbranchen. Det er historien om to kvinder, hvis liv gennem mere end 50 år har været ubrydelig bundet sammen. Den tykke Babba er forfatter til de bøger, som den velklædte akademiker, Lillemor, har udgivet som sine. I det sidste manuskript, som Babba har afleveret til Lillemor, truer hun med at afsløre sandheden – vil hun gøre det?
Kerstin Ekman er en af de allerstørste af de nordiske fortællere – helt på højde med nobelpristagerne Selma Lagerlöf og Sigrid Undset. Læs eller genlæs hendes romaner og nyd de fantastiske fortællinger.