Forfatterportræt

Anne Marie Løn

Anne Marie Løn
Anne Marie Løn, der er født i 1947, er opvokset i det nordligste og vestligste Jylland og det præger hendes forfatterskab. Hun er optaget af provinslivet og er bekymret over det moderne livs konsekvenser, eksempelvis nedbrydningen af fællesskaber.

Journalisten debuterer

Løn er uddannet journalist og arbejdede i en årrække på bl.a. B.T., Politiken og Familie Journalen. I 1977 debuterede hun med romanen ”Hvorfor hvisker I til mig”, men det var først to år senere, hun begyndte at leve af at være forfatter.
 
Personligheder og begivenheder fra hendes egen barndomsegn optræder ofte i hendes bøger, ligesom hendes store viden om livet på landet skinner klart igennem.

 

Sympati med de svage skæbner

Hendes danske gennembrug kom i 1984 med bogen Fodretid, der sætter fokus på vanrøgt af dyr. Hovedpersonen er en landmand i Vendsyssel, der omlægger driften til moderne svineproduktion, men mister overblikket og ikke kan følge med tidens teknologiske krav. Romanen omhandler således ikke kun vanrøgt, men er også en stikpille til de krav det moderne samfund stiller.
 
I serien om enken Thyra møder vi en kvinde, der kæmper for at bryde med skæbnens bånd. I de to bøger, Traktørstedet og Café Danmark, følger vi pensionatejeren Thyra, der under besættelsen arbejder hårdt for at holde sin familie oven vande. Det gør hun med både stor kærlighed og stor viljestyrke.
 

Prinsessernes forfald

En af Løns mest elskede bøger er murstensromanen Prinsesserne fra 1997. Her følger vi søstrene Valborg og Violet fra vugge til grav. De vokser op som døtre af en velhavende proprietær i Vendsyssel, men langsomt og sikkert forvandles deres ellers lovende fremtid. De bliver fanget i både slægtens og deres egne lænker og egnens prinsesser forfalder. Historien er autentisk, idet den bygger på to virkelige søstres liv i Vendsyssel.
 

Farverige og fabulerende prisvindere

På et tidspunkt i sit forfatterskab bliver Anne Marie Løns stil mere farverig og fabulerende. Det ser vi tydeligt i hendes prisvindende roman Dværgenes dans fra 1999. Bogen giver os et billede af Danmark i det 20. århundredes første årtier, og handler i bund og grund om at turde leve sit liv på de præmisser, der er sat op for en. Fortælleren er dværgen Tyge, der trods sine åbenlyse begrænsninger, tør tage ansvar for sit eget liv og kaste sig ud i den gådefulde kærlighed.
 
I 2000 udgav Løn endnu en prisvinder, nemlig romanen Kærlighedens rum, der indbragte hende De Gyldne Laurbær. Hovedpersonen er en fransk kvinde, der beretter om sin lange affære med en berømt gift tv-vært.
 
Løns seneste roman fra 2008, Sekstetten, handler igen om en virkelig hændelse, et bedrageri ved Det Kgl. Assistenshus i 1924. Fra anholdelsen til domsfældelsen følger vi de seks mistænkte og oplever de konsekvenser deres handlinger får for familierne.
 

Det anderledes bliver til det almene

Kendetegnende for hovedpersonerne i Anne Marie Løns forfatterskab er, at de falder lidt ved siden af det almindelige. Alligevel er de præget af noget meget alment menneskeligt og bliver dermed et billede på både dig og mig.
 
Anne Marie Løns forfatterskab har bevæget sig fra at have en stor indignation over de store konsekvenser, det moderne samfund skaber for især landbolivet til at være mere farverigt og moderne. Alle hendes bøger er dog skrevet i et så klart og enkelt sprog, at de tiltaler mange forskellige læsere.
 
Holder du af en god nordisk fortælling med spændende personskildringer, er Anne Marie Løn et godt bud på en favoritforfatter.
 
20. marts 2013

Bøger af samme forfatter