Tema

Nye danske bøger om besættelsen

Forside fra bogen Når krigen slutter
Er der stadig nyt at berette om den krig, vil nogen måske spørge. Ja, mens de sidste øjenvidner siger farvel, byder besættelsen og tiden efter stadig på stof til romaner. Også fra yngre forfattere, der ikke har været i nærheden af krigen selv. I dette tema kan du finde danske titler fra de sidste 15 år. Og et par enkelte andre.

Fortielsen

Der skete ting i modstandsgrupperne og i krigens sidste dage og i hele efterspillet, som man aldrig talte om. Folk i familien, som var på den forkerte side. Rædslerne fra koncentrationslejren. Eller uægte børn hvis faderlige ophav man kun kunne gisne om. Og der blev gisnet. Men ikke talt. Ssch!

Den tavshed og fortielse fik konsekvenser. Skam, skyld og depression blev nedarvet, så selv børne- og oldebørn stadig finder grund til at åbne skufferne for at finde svar. Hvad var det egentlig der skete?

Det kan man læse om i romaner som Vi er brødre af Iben Mondrup, Apropos Opa af Julia Butschkow eller Krigens tid af Steen Bach Christensen.

Tyskerpigerne

En anden ting, der slet ikke blev talt om i årene efter krigen, var den uret der blev begået mod mange af de kvinder, som mod al fornuft havde forelsket sig i tyske soldater. De fatale begivenheder tages til behandling af blandt andre Bent Haller og Lars Johansson.

Kærlighed, spænding, stikkere og modstandsgrupper 

I Ole Frøslevs krimiserie Mørketid følger vi københavnsk politi under besættelsen. Hos Benn Q. Holm i De døde og de levende, gælder det et ungt kærestepar i modstandsbevægelsen. Om så det gælder af Hanne Richard Beck er også kærlighed, hemmeligheder og de personlige relationer, som findes i hele livet, men som træder tydeligere frem i den tilspidsede situation. Og så er det forfatterens eget livtag med historien og hendes egen farfars ofre som modstandsmand.

Nyt gammelt

Jeg har medtaget en enkelt bog, som ikke er ny. Tværtimod. Det er Jøderne fra Husaby, som først blev udgivet på svensk i juli 1944 og siden ganske glemt. Romanen er Otto Gelsteds eneste og blev genudgivet i 2014. Forfatteren, som var kommunist, søgte ly i Sverige i 1944 og det er denne tid i eksil i blandt flygtede jøder som romanen skildrer.

Endelig skal også nævnes romanbiografien om Erik Scavenius, som blandt andet var en af samarbejdspolitikkens hovedpersoner. Her i nyt lys og med meget personlige detaljer fra privatlivet i bogen Den inderste fare af Birgithe Kosovic.

24. marts 2020

Bøger i dette tema