Selma Lagerlöf
Uhørt populær i sin samtid
Selma Lagerlöf blev født i 1858 i Värmland i Midtsverige, hvor hun voksede op på herregården Mårbacka, som familien senere mistede, da en stor økonomisk nedtur ramte Sverige i slutningen af 1800-tallet. Hendes far var officer og hendes mor ud af en velhavende handelsslægt. Mod farens vilje flyttede Selma Lagerlöf i 1881 til Stockholm og blev uddannet som lærer.
Hun underviste i en årrække i Landskrona og i denne periode, i 1891, udkom debutromanen Gösta Berlings saga. Den fik ikke en særlig god modtagelse i Sverige, men i Danmark fik Georg Brandes øjnene op for Selma Lagerlöf og gav bogen en god omtale.
Derefter tog tingene fart for Lagerlöf, der hurtigt blev en populær forfatter. Lagerlöf oplevede som en af få forfattere at blive både anerkendt og verdenskendt på kort tid.
Et særligt blik for dem, der står udenfor
En medfødt hoftelidelse fik stor betydning for Selma Lagerlöf og forfatterskabet. Lagerlöf var halt og havde følelsen af at være anderledes. Sygdommen gav hende et særligt blik for den, der står uden for flokken og det går igen i mange af bøgerne.
I debutromanen Gösta Berlings saga er der et helt galleri af outsidere, der bor på en herregård og fører et vildt og sorgløst liv. Katastrofen rammer, men i sidste ende vinder både fornuft og livsglæde. Bogen bygger på sagn fra Lagerlöfs hjemegn og har et fascinerende mylder af romantiske og pudsige episoder.
Vi møder også en outsider i romanen Kejseren af Portugalien. Husmanden Jan Andersson bliver nærmest vanvittig, da hans datter ender i prostitution og han forsvinder ind i en fantasiverden, hvor datteren er kejserinde og han selv kejser. Lagerlöfs beskrivelse af Jan og hans psykiske flugt er virkelig smuk og rørende.
Sanselige historier, der rører ved noget væsentligt
Inspirationen til Selma Lagerlöfs digtning kommer fra det nære og hjemlige: Hendes slægts historie, naturen og folkene fra Värmland.
Hun skrev også på en stærk vilje. En vilje hun var nødt til at besidde som kunstner og kvinde i sin tid. Derfor var det også en personlig sejr for Lagerlöf, da hun kunne købe Mårbacka tilbage og som kvinde indtage pladsen som overhoved.
Jeg holder personligt meget af Selma Lagerlöf og universet i hendes bøger. Blandingen af realisme og magi og de klare, stærke personskildringer. Hun rører noget væsentligt med sine sanselige historier, der kredser om menneskets skyld, personlige offer og mod.
Selma Lagerlöf døde i 1940 og tilbage står bøgerne og Mårbacka, der er omdannet til museum. ”Hvis du vil have rede på mig, så har du mine bøger”, skrev Selma Lagerlöf engang til en veninde. Find her Notas udvalg af hendes bøger og bliv både klogere på hende og en hel del andre ting om livet.