Forfatterportræt

Ib Michael

Ib Michael
Ib Michael er en af Danmarks bedste forfattere. Og ikke mindst en spændende personlighed, der har rejst jorden rundt, som har et stort socialt engagement og som skriver fantasifuld og stor litteratur.

Forfatteren Ib Michael, der er døbt Ib Michael Rasmussen, er født den 17. januar 1945 i Roskilde. Han vokser op i en velhavende familie sammen med lillesøsteren Ulla. Hans far er grosserer og iværksætter, en slags Roskildes Mads Skjern, og moren er hjemmegående.

Da lillesøsteren er 1½ år får hun polio. Ib Michael får til opgave at holde øje med, at hun trækker vejret. For at sikre sig dette fortæller han hende dramatiske historier, så hun ligger og gisper efter vejret.

Det ligger i kortene, at Ib Michael skal overtage sin fars plads i familiefirmaet. Men Ib drømmer ingenlunde som en karriere som grosserer, men derimod om at være astronom, opdagelsesrejsende eller sømand, og dermed er et opgør med faren uundgåeligt.

Den sydamerikanske inspiration

Ib Michael har altid været fascineret af sprog. Han læser sidst i 1960’erne indianske sprog og kulturer på universitetet i København og rejser meget i Sydamerika. Også den sydamerikanske litteratur og den magiske realisme drager Ib Michael. Nogle af hans største litterære inspiratorer, Jorge Luis Borges og Gabriel García Márquez, kommer fra denne verdensdel. Såvel i deres som i Ib Michaels bøger, er der langt til realismen. I stedet skabes der en alternativ magisk verden, hvor eventyr og fantasi regerer.

Ib Michael er også stor fan af Karen Blixen, der også er en mester udi den magiske realisme.

Nordkaperen og kærligheden

I 1975 er Ib Michael ombord på Nordkaperen sammen med Troels Kløvedal. Ib Michael har udlængsel og er dybt betaget af andre kulturer. Og drengedrømmene om at være sømand og opdagelsesrejsende udleves, både i hans litteratur og på rejserne.

I 1983 er Ib Michael igen på tur med Nordkaperen og her forelsker han sig i Hanne Danielsen, der i dag er journalist. I 1988 gifter de sig på en Stillehavsø og er sammen den dag i dag.

Det sociale engagement

Ib Michael har altid haft et stort socialt engagement og han har blandt andet kæmpet for indianernes rettigheder. Det udmøntede sig i bogen Rejsen til det grønne firben, der er en lang dundertale for social retfærdighed for indianerne.

Også samerne har han på sinde, hvilket vi kan læse om i bogen Snedronningen. Hans bøger er siden blevet mindre direkte politiske, men hans store sociale engagement skinner stadig igennem.

Erindringer fra Roskilde

Noget der kendetegner Ib Michaels værker er hans blanding af fiktion og egne oplevelser. Fantasi og virkelighed smelter sammen. Selvom udlængsel og fremmede kulturer trækker i Ib Michael er nogle af hans bøger dog også geografisk placeret i Danmark. Det gælder f.eks. erindringsserien på tre bøger, Vanillepigen, Den tolvte rytter og Brev til månen. De tager udgangspunkt i hans egen slægts historie, selvfølgelig med et magisk touch.

Ib Michael blev både en slags sømand og opdagelsesrejsende – men ikke mindst en mesterlig forfatter. Hans litteratur er drømmenes, fantasiens og magiens litteratur. Skrevet i et sprog ud over det sædvanlige.

31. oktober 2012

Bøger af samme forfatter