Der vokser et træ i Mostamägg
Af Britt Karin LarsenSkovfinnefolket
Romanen foregår blandt skovfinnerne, der indvandrede fra Finland i 1500-1600-tallet. Vi følger den unge kvinde Lina, der har forladt sin plads efter hun blev gravid med husbonden. Nu går hun rundt på må og få med sit spædbarn i den store, mørke skov og må sove i en jordhule for at overleve. Midt i skoven møder hun eneboeren og bjørnejægeren Taneli, der giver Lina og hendes barn husly i sin primitive hytte.
Skovfinnerne bliver diskrimineret af nordmændene, der anser dem for at være beskidte og ukristelige. De har derfor skabt deres eget samfund, hvor de dyrker overtroen og jorden på gammeldags maner, og lever som man altid har gjort. Lina og Taneli bygger en tilværelse op sammen, men selvom de holder sig for sig selv, trænger omverdenen sig ind på familien.
Slægtens betydning i en hård tilværelse
Omdrejningspunktet i romanen er slægten. Det er dem, man kæmper for overlevelse med, når nøden er størst, og på trods af det hårde liv, sulten og døden, er der også kærlighed og glæde i skovfinnernes små hytter.
Bogen er fuld af maleriske naturbeskrivelser, der er så intense, at man næsten kan dufte fyrretræerne og høre bjørnens brummen. Børnefødsler og død skildres rørende og brutalt, og som læser bliver man fanget af skovfinnernes hårde tilværelse og liv i pagt med naturen.
Forfatter selv af skovfinneslægt
Britt Karin Larsen debuterede som digter i 1970’erne. Hun har adskillige digtsamlinger og romaner bag sig og har vundet flere priser. Hun nedstammer selv fra skovfinnerne og Der vokser et træ i Mostamägg, som udkom i Norge i 2009, er første del i serien om Folket i Finnskogen.